Kręcimy film dokumentalny

Niebawem Fundacja Kulskich przystąpi do realizacji dokumentu historycznego na temat obrony Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych w trakcie Powstania Warszawskiego. Pierwsze efekty zobaczymy za kilka miesięcy.

Historia odbicia PWPW z rąk niemieckich i obrony jej gmachów przed próbami odzyskania ich przez okupanta, a później utraty przez powstańców, jest jedną z wielu tragicznych historii związanych z walkami w Warszawie podczas powstania.

Walki o Redutę PWPW trwały od 2 do 28 sierpnia, kiedy to załamał się opór powstańców. Resztki żołnierzy walczących w kompleksie PWPW wycofały się na Starówkę. Ludność cywilna i ranni z lazaretu , schronieni na terenie PWPW, dostali się w ręce Niemców. Ci spośród nich, którzy brali udział w obronie, zostali rozstrzelani. Podczas zajmowania ostatniego schronu w PWPW okupanci zabili bezbronną dr Hannę Petrynowską ps. „Rana”, która zawiadywała szpitalem.

„W ciągu 27 dni walk o PWPW zginęło tu od 80 do 100 żołnierzy, gmach został zniszczony w 60 proc., a maszyny i urządzenia w 80 proc.” – czytamy na stronie PWPW.

Dokument, którego realizacji podjęliśmy się trwać będzie około 40 minut. Realizacja projektu potrwa ok. 3-4 miesiące. Więcej informacji niebawem.

Fot. PWPW