PRZEŁOMOWA UCHWAŁA RADY MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY – POMNIK PREZYDENTÓW WIELKIEJ WARSZAWY JESZCZE W TYM ROKU MA STANĄĆ NA BULWARACH WIŚLANYCH.

Podczas XXXIV sesji Rady m. st. Warszawy, radni pozytywnie (i jednogłośnie) zaopiniowali uchwałę ,,W sprawie wzniesienia pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy – Stefana Starzyńskiego i Juliana Spitosława Kulskiego”. Dzisiejsza decyzja Rady m. st. Warszawy otwiera drogę do finalizacji prac związanych z budową pomnika. W przypadku braku opóźnień – pomnik bohaterskich obrońców Warszawy jeszcze w tym roku ma stanąć w bezpośrednim sąsiedztwie Zamku Królewskiego w Warszawie.

,,Dzisiejsza decyzja Rady m. st. Warszawy to efekt wieloletniej współpracy ponad wszelkimi politycznymi podziałami. Gdyby nie dobra wola, zaangażowanie i wsparcie ogromnej rzeszy osób i instytucji z wielu środowisk, budowa pomnika opóźniłaby się o kilka kolejnych lat.“ – podkreśla Małgorzata Bogusz, Prezes Fundacji Kulskich na rzecz relacji polsko – amerykańskich.

Starania Fundacji Kulskich, by godnie upamiętnić bohaterską postawę Warszawskiego Ratusza w trakcie II Wojny Światowej trwały ponad 7 lat. Sprawę w osobisty sposób komentuje także powstaniec warszawski prof. Julian Eugeniusz Kulski:

“Jestem niezwykle szczęśliwy i wzruszony, że decyzja Rady Miasta została podjęta tuż przed rocznicą wybuchu Powstania Warszawskiego – jednego z najważniejszych wydarzeń w historii stolicy i całego państwa. Możliwość trwałego upamiętnienia dokonań mojego ojca ma dla mnie niezwykle symboliczny i osobisty wymiar” – podkreśla Profesor J. E. Kulski

Inspiracją dla rzeźby jest przedwojenna fotografia obu prezydentów wizytujących plac budowy bulwarów wiślanych. Lokalizacja pomnika nie jest zatem przypadkowa – rzeźba ma na celu przypominać kolejnym pokoleniom mieszkańców Warszawy, iż wiele inwestycji z których dziś korzystają (m. in. bulwary wiślane czy trasa W-Z) zostało zainicjowanych jeszcze przez przedwojennych administratorów Stolicy. Pomnik to także świadectwo wieloletniej przyjaźni łączącej obu prezydentów – kroczyli oni wspólnie przez życie od czasów Legionów Polskich, aż do momentu aresztowania i zamordowania Prezydenta Starzyńskiego przez Niemców.

Autorem pomnika jest Paweł Pietrusiński – wybitny rzeźbiarz, który razem z profesorem Gustawem Zemłą jest autorem m. in. pomnika Obrońców Monte Cassino w Ogrodzie Krasińskich czy pomnika Henryka Sienkiewicza w Łazienkach Królewskich. Za projekt architektoniczny odpowiedzialni są Jakub Zemła i Tomasz Zwiech z pracowni “Ogród, Park, Krajobraz”. Tomasz Zwiech i Jakub Zemła odpowiadają m. in. za rekonstrukcję ogrodów Zamku Królewskiego w Warszawie.

Zakończenie inwestycji zaplanowane jest na ostatni kwartał 2020 roku. Zgoda Rady m. st. Warszawy na lokalizację pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy podjęta została na podstawie art. 18. ust. 2 pkt. 13 “Ustawy o Samorządzie Gminnym”.