01.10.2019

Relacja z konferencji „The next 100 years of relations with the US – The case study of Poland”

Przyszłość stosunków Polski z USA była osią zeszłotygodniowej konferencji w Waszyngtonie zorganizowanej przez Fundację Kulskich we współpracy z Warsaw Enterprise Institute. Konferencja omawiała 4 kluczowe płaszczyzny polsko-amerykańskiej współpracy: współpraca gospodarcza, współpraca militarna, współpraca w obszarze energetycznym oraz współpraca w obszarze R&D i healthcare

DZIEŃ PIERWSZY

Pierwszy dzień konferencji (26.09.2019) realizowany był w formule warsztatowej. Ponad 150 gości konferencji dyskutowało w historycznym hotelu Willard InterContinental na temat współpracy polsko – amerykańskiej w 3 kluczowych obszarach tematycznych:

Warsztat 1. Rozwój stanu bezpieczeństwa w rejonie Polski i wschodniej flanki NATO jako czynnika determinującego rozwój przemysłu zbrojeniowego i potencjału obronnego Państwa.
Moderatorem panelu poświęconego obronności był Marek Świerczyński z ramienia Polityki Insight – jeden z czołowych polskich ekspertów z obszaru polityki obronnej i międzynarodowych uwarunkowań geopolitycznych.

Warsztat 2. Badania i rozwój w sektorze zdrowotnym – kierunki współpracy PL-USA
Moderatorem panelu z obszaru R&D był dr n. med. Radosław Sierpiński – Prezes Agencji Badań Medycznych.

Warsztat 3. Jak Polska i Stany Zjednoczone mogą współpracować przy dalszej eksploracji kosmosu?
Gościem honorowym paneli był pierwszy (i jedyny) polski kosmonauta – Mirosław Hermaszewski.

Wszystkie warsztaty realizowane były w formule „Chatham House rules” co pozwoliło rozmówcom na swobodną wymianę opinii w wąskim gronie eksperckim.

Dzień zakończył bankiet dla wszystkich uczestników konferencji zorganizowany w Sali Kryształowej hotelu Willard. Na wieczornej gali, poza licznymi gośćmi z polskiej i amerykańskiej administracji publicznej, obecna była także kongreswoman Marcy Kaptur która wygłosiła krótkie przemówienie na temat specyfiki relacji polsko-amerykańskich.

Podczas wieczornej gali Prof. Julian E. Kulski w uznaniu za jego zasługi na rzecz budowania relacji polsko-amerykańskich otrzymał także specjalną odznakę przyznaną mu przez prorektora Akademii Sztuki Wojennej – prof. Dr hab. Jarosława Gryza.

DRUGI DZIEŃ KONFERENCJI

Drugi dzień konferencji (27.09.2019) realizowany był w formule dyskusji panelowej. Konferencja przeniosła się także do Ronald Reagan Building and International Trade Center

Podczas wystąpień inaugurujących drugi dzień konferencji o znaczeniu polsko-amerykańskich relacji wspominali m. in. Profesor Julian E. Kulski oraz Małgorzata  Bogusz – Prezes Zarządu Fundacji Kulskich.

W imieniu Prezesa Rady Ministrów – Premiera Mateusza Morawieckiego list skierowany do uczestników konferencji odczytał Minister Tomasz Zdzikot.

„Dzięki sile naszego sojuszu politycznego i wysokiej dynamice współpracy handlowej i kulturalnej łączącej USA i Polskę, możemy dziś z optymizmem spoglądać w przyszłość. (…) Dziękuję Fundacji Kulskich za zorganizowanie tego wydarzenia, dzięki któremu eksperci z całego świata mogą wymienić poglądy na temat różnorakich płaszczyzn współpracy zbliżających do siebie Polskę i Stany Zjednoczone.” – skomentował  w swoim liście Premier Morawiecki.

Głos zabrał także Ambasador Rzeczpospolitej Polskiej w USA – Piotr Wilczek., który podkreślił, że główną rolę w polsko-amerykańskich relacjach odgrywa współpraca w dziedzinie bezpieczeństwa.

„Oba państwa zdają sobie sprawę z korzyści płynących z partnerstwa z najbardziej skutecznym sojuszem militarnym w historii, jakim jest NATO. Równocześnie Warszawa i Waszyngton rozumieją potrzebę wzmocnienia dwustronnych związków bezpieczeństwa, czego przykładem jest wspólna decyzja o zwiększeniu amerykańskiej militarnej obecności w Polsce, jaką ogłosili obaj prezydenci w czerwcu” – podkreślił polski dyplomata.

Wśród innych istotnych dziedzin współpracy Polski z USA Amb. Wilczek wymienił wspólne poczynania krajów na arenie międzynarodowej, jak np. zainicjowany w lutym br. proces warszawski, którego celem jest „zwiększenie bezpieczeństwa i stabilności na Bliskim Wschodzie”.

Według Amb. Wilczka, na uwagę we wzajemnych relacjach zasługuje także sektor energetyczny i działania zmierzające do zróżnicowania źródeł energii w regionie Europy Środkowo–Wschodniej. Zdaniem ambasadora, nowymi potencjalnymi płaszczyznami współpracy Polski i USA może stać się energia atomowa, zaawansowane technologie, w tym technologie IT i telekomunikacyjne, oraz badania medyczne.

Były ambasador USA w Polsce (1997-2000) Daniel Fried, występując bezpośrednio po ambasadorze Wilczku, przypomniał, że kiedy 101 lat temu Stany Zjednoczone uznały niepodległą Polskę, prezydent Woodrow Wilson nie zrobił tego „z powodów sentymentalnych”, ale dlatego, że taka była jego wizja świata – świata wolnego, bez podziałów na strefy wpływów wielkich mocarstw. Kiedy Ameryka porzuciła tę wizję i wycofała się z Europy, „zakończyło się to katastrofą dla Ameryki, dla Polski i dla całej Europy. Zaprowadziło nas to do Jałty” – argumentował Fried, dodając że „jedna Jałta wystarczy”.

Ambasador Fried sugerował, iż program amerykańsko-polskiej współpracy na następne stulecie powinien obejmować trzy punkty: „Przede wszystkim bezpieczeństwo militarne. Po drugie, współpracę gospodarczą, w tym w dziedzinie energii, co ma istotny wpływ na bezpieczeństwo, w końcu nowe technologie”. „Polacy są naprawdę bardzo mądrzy i dobrzy w interesach” – ocenił Fried, w przeszłości m.in. asystent sekretarza stanu ds. Europejskich i Eurazji w Departamencie Stanu. Zwrócił uwagę, że Polacy zaledwie „w ciągu jednego pokolenia potroili wartość PKB na głowę mieszkańca”.

Panele dyskusyjne podczas 2 dnia konferencji poświęcone były właśnie zagadnieniom najczęściej wymienianym przez obu dyplomatów.

Pierwsza sesja, na której wystąpił prezes i założyciel Warsaw Enterprise Institute (WEI) Tomasz Wróblewski oraz prezes Amerykańsko-Polskiej Rady Biznesu Eric Stewart, dotyczyła problemów związanych z polsko-amerykańskimi stosunkami gospodarczymi i wymianą handlową. Dyskusję panelową prowadził Marcin Nowacki wiceprezes Związku

Uczestnicy drugiej sesji z udziałem m.in. prezesa Agencji Badań Medycznych Radosława Sierpińskiego i Catherine Mellor z Izby Handlowej Stanów Zjednoczonych dyskutowali zagadnienia związane z badaniami w dziedzinie opieki medycznej i biotechnologii.

Trzecia sesja, z głównymi wystąpieniami wiceministra obrony narodowej Tomasza Zdzikota i emerytowanego generała Johna Gronskiego, w przeszłości zastępcy dowódcy amerykańskich sił lądowych w Europie, poświęcona była modernizacji polskich sił zbrojnych i nowym, cybernetycznym zagrożeniom bezpieczeństwa zbiorowego.

Tematem czwartej sesji i dyskusji panelowej była polityka energetyczna. W roli Keynote speakerów wystąpili na niej prorektor Akademii Sztuki Wojennej prof. Jarosław Gryz oraz dyrektor generalny Izby Gospodarczej Energetyki i Ochrony Środowiska (IGEOS) Bogdan Pilch.

W panelu poświęconym polsko-amerykańskiej współpracy energetycznej wystąpili natomiast Alexander Whittington z ranienia Cheniere Energy Inc., Jack Spencer z ramienia The Herritage Foundation oraz Reka Szemerkenyi z ramienia CEPA.

Ostatnim panelem konferencji była dyskusja o przyszłości stosunków polsko-amerykańskich pt. „Czy Polska musi wybrać pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi”. Keynote Speakerami tego panelu byli Jose Morey z ramienia NASA iTech oraz Peter Doran z ramienia CEPA.

W panelu udział wzięli m.in. Peter Doran, prezes Center for European Policy Analysis i znany w Polsce politolog George Friedman założyciel i prezes Geopolitical Futures. „Polska nie musi wybierać pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską. Stany Zjednoczone potrzebują Polski, aby Unia Europejska zachowała transatlantycką orientację” – podkreślił prezes CEPA.

Dzień zakończył bankiet w rezydencji Ambasadora RP w Waszyngtonie – Piotra Wilczka. Gościem honorowym spotkania w rezydencji była Rita Cosby – zaprzyjaźniona z Fundacją Kulskich ikona amerykańskich mediów.

PARTNERZY KONFERENCJI

Konferencja współfinansowana była przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ramach grantu otrzymanego w konkursie „Dyplomacja Publiczna 2019”.

Współorganizatorem konferencji było Warsaw Enterprise Institute.

Konferencja otrzymała oficjalny patronat następujących instytucji: Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, Ministerstwo Obrony Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Energii, Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Partnerzy instytucjonalni konferencji: Ambasada Rzeczpospolitej Polskiej w Waszyngtonie, Polski Fundusz Rozwoju, Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Badań Medycznych.

Strategiczni partnerzy konferencji:

Alliance for Innovation, Abbvie, MSD, The American-Central European Business Association (ACEBA), POLMED, US-Poland Business Council

Partnerzy konferencji:

Alliance4Europe, American Chamber of Commerce in Poland (AmCham), Biotechnology Innovation Organization, Center For European Policy Analysis, Centrum Stosunków Międzynarodowych, The Laboratory for Innovation, Culture and Innovation (Like Foundation), My Space Love Story Foundation, Teraz Polska, Polskie Towarzystwo Onkologiczne, The Watch Healthcare Foundation.

Oficjalny przewoźnik konferencji:

Polskie Linie Lotnicze LOT