Fundacja Kulskich

2021-10-27, 08:13

Pomnik Prezydentów Wielkiej Warszawy – Stefana Starzyńskiego i Juliana S. Kulskiego otrzymuje pozwolenie na budowę!

Z dumą informujemy, że projekt Pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy – Stefana Starzyńskiego i Juliana S. Kulskiego otrzymał dziś oficjalne pozwolenie na budowę! To niezwykle ważna wiadomość zarówno dla zespołu Fundacji, jak i wszystkich osób zaangażowanych w budowę Pomnika.

Projekt budowy Pomnika został zainicjowany przez Juliana Eugeniusza Kulskiego – Powstańca Warszawskiego, wykładowcę akademickiego, wieloletniego współpracownika Banku Światowego, a prywatnie syna jednego z Prezydentów Wielkiej Warszawy. Z uwagi na niezwykle wymagającą lokalizację pomnika (sąsiedztwo ze strefą ochronną UNESCO, Zamkiem Królewskim, głównymi arteriami komunikacyjnymi miasta etc.) a także z uwagi na konieczność pozyskania ponad kilkudziesięciu zgód, pozwoleń i uzgodnień prace administracyjne związane z tą inwestycją trwały ponad 2 lata. Dlatego właśnie dzisiejsza decyzja jest dla nas tak ważna – oznacza ona bowiem, że w najbliższych dniach możliwy będzie oficjalny start prac budowlanych i przejście do finalnego etapu tej niezwykle ważnej inicjatywy.

Sprawna realizacja projektu budowy Pomnika nie byłaby możliwa bez wkładu i zaangażowania naszych licznych sponsorów, partnerów a także partnera prawnego budowy Pomnika – kancelarii DWF Poland. Serdeczne podziękowania dla Mec. Oskara Tułodzieckiego i Mec. Małgorzaty Lesiak-Ćwikowskiej za ogrom osobistego zaangażowania i pracy.

Uroczyste odsłonięcie Pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy zaplanowane jest na wrzesień 2021 roku. Więcej informacji niebawem!

Opcje strony