Pomnik Prezydentów Wielkiej Warszawy odsłonięty!

Wczoraj przy bulwarach wiślanych w Warszawie odbyła się uroczystość odsłonięcia pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy.

Uroczystego odsłonięcia dokonali Catharine Kulski - żona prof. Juliana E. Kulskiego, Małgorzata Bogusz - Prezes Fundacji Kulskich, minister Jan Dziedziczak - sekretarz stanu w Kancelarii Prezes Rady Ministrów oraz Włodzimierz Karpiński - sekretarz miasta stołecznego Warszawy.
Podczas uroczystości odsłonięcia pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy zostały odczytane listy premiera Mateusza Morawieckiego przez ministra Jana Dziedziczaka - sekretarza stanu w KPRM oraz wicepremiera, ministra kultury, dziedzictwa narodowego i sportu Piotra Glińskiego przez Kacpra Sakowicza - szef gabinetu politycznego ministra. W imieniu prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego przemówienie wygłosił Włodzimierz Karpiński - sekretarz miasta.
Pomnik jest upamiętnieniem dwóch niezwykle zasłużonych dla rozwoju stolicy Polski postaci - Stefana Starzyńskiego i Juliana Spitosława Kulskiego, prezydentów Warszawy. Stanowi hołd dla ich zasług na rzecz ludności cywilnej w czasie II wojny światowej oraz wkładu w rozwój stołecznej infrastruktury w okresie międzywojennym. Inspiracją dla rzeźbiarza Pawła Pietrusińskiego była fotografia przedstawiająca prezydentów Starzyńskiego i Kulskiego wizytujących teren budowanych ówcześnie bulwarów wiślanych.
Inicjatorem i pomysłodawcą budowy pomnika Prezydentów Wielkiej Warszawy był niedawno zmarły prof. Julian Eugeniusz Kulski — powstaniec warszawski, płk Wojska Polskiego, profesor architektury, wieloletni współpracownik Banku Światowego oraz fundator Fundacji Kulskich.
Pragniemy podziękować sponsorom oraz partnerom budowy pomnika, bez których wsparcia i zaangażowania to przedsięwzięcie nie powiodłoby się.

Opcje strony