Fundacja Kulskich

2021-10-27, 07:56

Dziedzictwo Orła Białego (Tom 2 – Architektura i podróże)

Tom 2 – Wojna i losy powojenne

Dziedzictwo Orła Białego to fascynująca, prawdziwa historia Juliana E. Kulskiego, młodego żołnierza podziemia i bohatera Powstania Warszawskiego, który dzięki ogromnej pasji, inteligencji oraz darowi nawiązywania przyjaźni stał się jednym z czołowych architektów Ameryki. Jako konsultant Banku Światowego odwiedzał najodleglejsze zakątki świata, spotykał na swej drodze królów, szejków i prezydentów.

"Wielka odwaga Juliana Kulskiego i tysięcy innych młodych powstańców walczących o wolność w 1944 roku pomaga zrozumieć, dlaczego Polska stała się pierwszym wschodnioeuropejskim krajem, który wyzwolił się z okowów komunizmu. Jego osiągnięcia jako Amerykanina pokazują, jak talent i wiedza Polaków w kraju i za granicą tworzyły - i będą tworzyć - lepszy świat."
John R. Davis, Jr., ambasador Stanów Zjednoczonych w Polsce

"Napisane z wielką pasją wspomnienia ukazujące bujne życie młodego uczestnika Powstania Warszawiego, później podróżnika po świecie, a wreszcie Amerykanina, który odzyskuje kraj rodzinny”
Zbigniew Brzeziński

Autobiograficzne, fascynujące wspomnienia Juliana E. Kulskiego, Powstańca Warszawskiego, jeńca wojennego, światowej sławy architekta i podróżnika z przedmową Jana Nowaka- Jeziorańskiego.

Opcje strony