Projekty

Projekt budowy pomnika

Fundacja Kulskich realizuje projekt wspólnej rzeźby dwóch zasłużonych prezydentów Warszawy – Stefana Starzyńskiego i Juliana Spitosława Kulskiego. Autorem projektu jest rzeźbiarz Paweł Pietrusiński.

Projekt zakłada wykonanie pomnika o wysokości 2.10 m i usytuowanie jej na podstawie o wysokości do 40 cm, dokładnie przy wejściu do ogrodów Zamku Królewskiego w Warszawie.

***

Inspiracją jest zdjęcie z 1938 roku, na którym prezydenci Starzyński i Kulski wizytują budowę bulwarów nad Wisłą. Autor fotografii zatrzymał w kadrze postaci obu prezydentów idących w kierunku budowy, żywo zajętych rozmową; na twarzach uśmiechy. Przypuszczalnie byli zadowoleni z postępów prac przy budowie bulwarów, omawiali dalsze kroki w kierunku przybliżenia miasta do Wisły, udostępnienia warszawiakom nowych atrakcyjnych miejsc wypoczynku i rekreacji. Zdjęcie jest unikatowe, bodaj jedyne zachowane, na którym widzimy w bezpośredniej relacji dwóch przyjaciół i współpracowników, jakimi byli od czasów Legionów Starzyński i Kulski.

Kompozycja rzeźbiarska prezentująca dwóch wizjonerów wielkiej Warszawy, Stefana Starzyńskiego i Juliana Spitosława Kulskiego, doskonale wpisuje się w narrację o wielkiej Warszawie, Warszawie przyszłości. Dla współczesnych mieszkańców stolicy i przybywających tu turystów stanowić będzie naturalne połączenie przeszłości z teraźniejszością, zachętę do myślenia o Warszawie i jej tożsamości.