07.10.2021

Dziś pożegnaliśmy prof. Juliana E. Kulskiego

Dziś w Katedrze Polowej Wojska Polskiego, a następnie na Cmentarzu Powązkowskim odbyły się uroczystości pogrzebowe śp. prof. Juliana Eugeniusza Kulskiego – bohatera Powstania Warszawskiego, profesora architektury, współpracownika Banku Światowego, osoby niezwykle zasłużonej dla rozwoju i umacniania współpracy polsko-amerykańskiej.

Tuż przed mszą świętą na ręce żony profesora Kulskiego, Catharine Kulski, został przekazany awans na stopień pułkownika Wojska Polskiego.

Podczas mszy zostały odczytane listy od Prezydenta RP Andrzeja Dudy, Ministra Obrony Narodowej Mariusza Błaszczaka, Prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego oraz byłego prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa.

“To z myślą o Profesorze, o jego dokonaniach, wartościach będziemy kontynuować misję Fundacji. Panie pułkowniku, profesorze! Będziemy o Panu pamiętać! O bohaterstwie, o poświęceniu i Pana wielkiej miłości do Ojczyzny!” –  tymi słowami profesora Kulskiego pożegnała Prezes Fundacji Kulskich Małgorzata Bogusz.