,,DZIEDZICTWO ORŁA BIAŁEGO” (VOLUME 2 – ARCHITECTURE AND TRAVEL)

,,DZIEDZICTWO ORŁA BIAŁEGO” (VOLUME 2 – ARCHITECTURE AND TRAVEL)

Volume 2 – War and post-war fate

“,DZIEDZICTWO ORŁA BIAŁEGO” is a fascinating true story of Julian E. Kulski, a young underground soldier and hero of the Warsaw Uprising, who, thanks to his great passion, intelligence and gift for making friends, became one of America’s leading architects. As a consultant to the World Bank, he visited the remotest corners of the world and met kings, sheikhs and presidents on his way.

„Wielka odwaga Juliana Kulskiego i tysięcy innych młodych powstańców walczących o wolność w 1944 roku pomaga zrozumieć, dlaczego Polska stała się pierwszym wschodnioeuropejskim krajem, który wyzwolił się z okowów komunizmu. Jego osiągnięcia jako Amerykanina pokazują, jak talent i wiedza Polaków w kraju i za granicą tworzyły – i będą tworzyć – lepszy świat.”
John R. Davis, Jr., ambasador Stanów Zjednoczonych w Polsce

„Napisane z wielką pasją wspomnienia ukazujące bujne życie młodego uczestnika Powstania Warszawiego, później podróżnika po świecie, a wreszcie Amerykanina, który odzyskuje kraj rodzinny”
Zbigniew Brzeziński

Autobiograficzne, fascynujące wspomnienia Juliana E. Kulskiego, Powstańca Warszawskiego, jeńca wojennego, światowej sławy architekta i podróżnika z przedmową Jana Nowaka- Jeziorańskiego.