30.07.2019

Goliat w kinie Iluzjon

30 lipca 2019 roku w kultowym warszawskim Kinie Iluzjon odbyła się uroczysta premiera filmu dokumentalnego „Goliat – zapomniany bohater” w reżyserii Tomasza Sańprucha i Witolda Tabaki. Za produkcję filmu odpowiadali Małgorzata Bogusz z Fundacji Kulskich, Jarosław Nyk z Vision Group oraz Witold Sańpruch ze STEO. Film rzuca nowe światło na codzienne życie mieszkańców okupowanej Warszawy.

Film rzuca nowe światło na codzienne życie mieszkańców okupowanej Warszawy, podkreślając wkład i poświęcenie bohaterów powstańczej walki o honor i ojczyznę. Obraz Warszawy pod nazistowską okupacją zaprezentowany został przez pryzmat wspomnień jednego z najmłodszych uczestników Powstania Warszawskiego – nastoletniego wówczas Juliana Eugeniusza Kulskiego pseudonim „Goliat”. Jego relacja na temat kulis II wojny światowej wzbogacona została o refleksje na temat powstańczej roli jego ojca – Juliana Spitosława Kulskiego – następcy Stefana Starzyńskiego na stanowisku Prezydenta Warszawy i aktywnego współpracownika Państwa Podziemnego w walce o niepodległość.

Na okoliczność premiery, list do zgromadzonych gości wystosował m. in. Prezes Rady Ministrów – Mateusz Morawiecki oraz Marszałek Sejmu – Marek Kuchciński. Wydarzenie te cieszyło się niezwykłą popularnością, gromadząc w sali kinowej ponad 250 znamienitych gości – ambasadorów, przedstawicieli administracji publicznej, przedstawicieli świata kultury i biznesu. Podczas premiery kilka słów do zgromadzonych gości przekazali także Profesor Julian E. Kulski oraz Małgorzata Bogusz – Prezes Fundacji Kulskich.

Opowieść profesora Juliana E. Kulskiego uzupełniły liczne wypowiedzi historyków i przedstawicieli administracji publicznej oraz dotychczas niepublikowane materiały dźwiękowe i filmowe z archiwum Filmoteki Narodowej. Elementy te budują obraz wielokulturowej stolicy kraju, zdeterminowanej do nierównej walki z wyniszczającym ją okupantem.

Produkcja „Goliat – zapomniany bohater” podkreśla znaczenie wojennych wzorców moralnych, które coraz rzadziej widywane są wśród przedstawicieli współczesnych społeczeństw. Z uwagi na niezwykle wartościowy przekaz etyczny oraz walory edukacyjne, produkcja zyskała uznanie wielu instytucji.

Wsparcie finansowe dla tej inicjatywy zostało udzielone m.in. przez: Totalizator Sportowy, Fundację PGNiG oraz Fundację Orlen – Dar Serca. Za współpracę i życzliwość przy produkcji filmu dziękujemy także Muzeum Powstania Warszawskiego oraz Filmotece Narodowej – Instytutowi Audiowizualnemu.

Cieszymy się, że mieliśmy okazję spędzić ten wyjątkowy wieczór, przypadający na obchody 75. Rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, wśród przyjaciół naszej Fundacji. Oprawę kulinarną wydarzenia zapewniła Restauracja „Brasserie Warszawska”

Patroni medialni wydarzenia: Rzeczpospolita, TVP Historia, TVP Polonia, TV Republika i Radio Dla Ciebie.

Relacja zdjęciowa z premiery dostępna jest na Facebook’owym profilu Fundacji