06.04.2022

Trwa akcja „POMOC DLA UKRAINY”

Od ponad miesiąca trwa zbrojna napaść Rosji na Ukrainę. Fundacja Kulskich od początku aktywnie włączyła się w organizowanie pomocy dla naszych ukraińskich sąsiadów. Darmowe przejazdy dla uchodźców z przejść granicznych do Warszawy, zaopatrywanie magazynów pomocowych, konwoje humanitarne do Lwowa – to wszystko nie byłoby możliwe bez wsparcia Naszych Darczyńców, za które chcemy z całego serca podziękować.

Fundacja Kulskich od pierwszych dni wojny organizuje darmowe przejazdy uchodźców z przejść granicznych do Warszawy. Kilkadziesiąt osób trafiło naszymi busami bezpiecznie do stolicy, gdzie otrzymali dalszą pomoc. Zapewniliśmy im podstawowe wsparcie materialne w postaci ubrań, jedzenia, artykułów higienicznych, lekarstw i niezbędnych środków medycznych. Z częścią z tych osób mamy nadal kontakt, wspierając ich i pomagając im ułożyć życie na nowo, w Polsce.

Dużym organizacyjnym wyzwaniem są dla nas konwoje humanitarne do Ukrainy. Busy wypełnione po brzegi pomocą w postaci leków, apteczek taktycznych, specjalistycznych opatrunków i jedzenia już cztery razy dotarły do Lwowa. W drodze powrotnej, naszymi pojazdami ewakuowaliśmy stamtąd już ponad 20 kobiet i dzieci. Przywiezione przez nas zaopatrzenie, m. in. specjalne opatrunki na rany postrzałowe i odmę płucną (boliny), apteczki taktyczne, leki przeciwbólowe, środki opatrunkowe (stazy, bandaże), krople wspomagające pourazową regenerację oka, zostały rozdystrybuowane również do placówek medycznych w Charkowie, Iwano-Frankowsku i Kijowie.

Zaopatrzyliśmy także magazyny pomocowe w przygranicznych miejscowościach w potrzebne artykuły. Dwukrotnie jak dotąd zawieźliśmy na przejście graniczne w Budomierzu m.in. żywność, koce i śpiwory, niezbędne dla osób przekraczających granicę po długiej i wycieńczającej podróży.

Na tym nie poprzestajemy. Nasza pomoc dla Ukrainy trwa każdego dnia. Jednak organizacja takiej akcji humanitarnej nie byłaby możliwa bez zaangażowania aż ogromnego grona Naszych Darczyńców. Otrzymaliśmy od każdego z nich wielkie wsparcie, zarówno w postaci pomocy finansowej, przekazywanych darów, wsparcia w transporcie.  To dzięki osobom wspierającym nasze projekty możemy pomagać Ukrainie. Jesteśmy ogromnie wdzięczni za każdą wpłatę na naszą zbiórkę, każdą przekazaną darowiznę i każdą współpracę, które pozwalają nieść pomoc humanitarną naszym wschodnim sąsiadom.

Szczególne podziękowania kierujemy do naszych Partnerów instytucjonalnych:

Dziękujemy za wsparcie naszej działalności na rzecz obywateli Ukrainy!

Działania pomocowe prowadzone przez Fundację są możliwe także dzięki wsparciu finansowemu otrzymanemu z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.