LUDWIK BERGER (PS. GOLIAT)

LUDWIK BERGER (PS. GOLIAT)

’Ja nie tylko go szanowałem, słuchałem się – on dla mnie po moim ojcu był najwyższym autorytetem’’ – tymi słowami Julian Kulski opisuje oficera Ludwiga Bergera ps. ‘’Goliat’’

Ludwik Berger związany był z Instytutem Reduty oraz Harcerstwem (kierował żoliborskim oddziałem zuchów). W trakcie wojny organizował i uczestniczył w nielegalnych wydarzeniach teatralnych oraz recytatorskich. W 1939 sformował żoliborski oddział Szarych Szeregów, gdzie prowadził szkolenia dla harcerzy oraz gromadził broń dla wojska. Rok później rozpoczął kierowanie szkieletową organizacją strzelecką (przeobrażoną na batalion), a następnie przewodził pułkowi AK „Baszta”. Zginął zastrzelony przez niemieckich żandarmów w listopadzie 1943 roku. To właśnie za sprawą Bergera, Kulski w wieku 12 lat dołączył do harcerskiej kompanii, następnie przekształconej na formację Szarych Szeregów. Podczas wspólnych działań w trakcie wojny Profesor nawiązał silną więź z oficerem, a dla uczczenia pamięci przyjął ps. Goliat.